Повечето съвременни часовници имат сменяема батерия. В Sekunda.bg ще намерите и часовници със соларна батерия. С такъв часовник ще забравите за необходимостта от смяна на батерията и ще разчитате на едно зареждане в продължение на месеци, даже през това време батерията да няма никаква възможност да се зарежда от слънцето. Дори оставен в напълно тъмно помещение, часовникът със соларна батерия може да продължи да работи до 6 месеца. А в по-новите модели с режим „sleep“ разходът на енергия се намалява и зарядът може да се използва за период от 4 години.

Малко история

Технологията на зареждане от слънцето датира от 1954 година, когато фирмата Bell Laboratories за първи път разработва соларна батерия на основата на силиций.

Първият опит за създаване на часовник със соларна батерия е през 1976 година, на японската компания Citizen.

Часовници със соларна батерия произвеждат фирми като Casio. Тези часовници са основно спортни модели. Дълготрайността им на работа е около 20 години. Те трансформират не само слънчева светлина, но и светлина от слаби източници на светлина, като флуоресцентни лампи.

Мъжки часовници със соларна батерия Casio
Колко време е необходимо за пълно зареждане на соларната батерия

Времето за зареждане на батерията е различно, то варира при различните производители. Факторите за периода на зареждането включват капацитета на батерията, интензивността на светлината и други. Обикновено за пълно зареждане са необходими 2 дo 3 часа, когато се използва слънчева светлина, а за зареждане от изкуствена светлина е необходимо повече време – от 6 до 8 часа.

Колко може да издържи соларната батерия

Ако включите подсветката, батерията ще се разреди доста по-бързо. Други функции, които изчерпват по-бързо заряда й, са използването на хронометъра, на LED подсветка, аларми, хронограф. Ако хронографът е включен постоянно, зарядът на батерията се изчерпва 40% по-бързо.

Какво е важно за задействането на подсветката в часовниците със соларна батерия

Ако в мястото, където се намирате, осветлението е достатъчно, подсветката не се задейства при завъртане на китката към себе си под ъгъл от 40°.

При включване на автоматичното задействане на подсветката времето на задействане е секунди. Ако намалите това време на една секунда, батерията ще се разрежда доста по-бавно. Една секунда е достатъчна, за да се види времето и другите данни.

Дамски часовници със соларна батерия Casio
През зимата зареждането на батерията е по-малко ефективно

Това е обстоятелство, което трябва да се има предвид, за да не се стигне до ситуация, в която часовникът не може да се използва. През зимата часовникът почти винаги е скрит под ръкава, което не дава възможност за презареждане при наличие на светлина.

Мъжки и дамски часовници със соларна батерия

За хора, занимаващи се със спорт, часовникът със соларна батерия е отличен избор. Когато сте сред природата, далеч от населени места, няма да се опасявате, че часовникът ще престане да ви служи, тъй като батерията ще изчерпи заряда си.

Мъжки часовници със соларна батерия Casio G-SHOCK

От предложенията за спортни мъжки часовници със соларна батерия Casio G-SHOCK моделът GW-3000M-4AER е отличен избор. Той е и с голяма водоустойчивост – 20 bar, което го прави подходящ за плуване. Часовникът е с черен панел и дисплей и с оранжева полимерна каишка. Други функции, на които можете да разчитате, са хронометър и радио сверяване. Часовникът е с необрайт – осветяване на циферблата в тъмното, дори след кратко излагане на светлина.

От същата серия е GW-B5600CT-1ER. Той е черен, с полимерна каишка. Освен функциите, които има предходният модел, този часовник има и обратно броене, 5 всекидневни аларми, функция Snooze, Phone Finder, батериен индикатор и други.

Дамски часовници със соларна батерия Casio BABY-G

Предложенията за дами включват модела MSG-S500-7AER от серията дамски часовници със соларна батерия Casio BABY-G. Този часовник е с водоустойчивост 10 bar, полимерна каишка, бутон, маркери на цифрите и стрелки в цвят розово злато, сребрист панел и дисплей. Има показване на дата и необрайт.

От същата серия е MSG-S500G-7AER, в бяло и златисто, също с показване на дата и необрайт.

Това са само някои от изкушаващите модели часовници със соларна батерия в Sekunda.bg. Изберете най-подходящия за вас модел, с дизайн и функции според вашите предпочитания. Когато сте запознати с особеностите на соларните батерии за часовници, ще можете да пазите батерията на вашия часовник от ненужно използване и да разчитате на него непрекъснато.